Dünya Sağlık Örgütü (WHO), DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un bildirdiğine göre dikkatini, gelişen çeşitli koronavirüs varyantlarına, özellikle de şu anda ABD ve Birleşik Krallık’ta dolaşan EG.5 varyantına çevirdi . Halen araştırılmakta olan bu varyant, bulaşma oranlarını ve muhtemelen mevcut aşıların etkinliğini etkileyebilecek ilgili özellikleri göstermiştir. Bilim camiasının bu hususları hâlâ araştırdığını ve varılacak sonuçların daha ileri araştırmalara bağlı olduğunu vurgulamak çok önemlidir.
Potansiyel tehdidin altını çizen Tedros, hem enfeksiyon oranlarında hem de ölümlerde keskin bir artışa yol açabilecek daha tehlikeli varyantların ortaya çıkması riskinin sürekli olduğunu vurguladı. Bu varyantın yayılımı yalnızca ABD ve İngiltere ile sınırlı değil; diğer birçok ülke münferit vakalar bildirmiştir; bu da uluslararası seyahatin hastalığın yayılmasında rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Bu uyarıya ek olarak Genel Direktör, yeni varyantlarla ilgili risk değerlendirmelerinin önemini vurguladı. Küresel toplumu bilgilendirmek amacıyla DSÖ bu konuyla ilgili bir risk değerlendirme raporu yayınlıyor. Bu girişim, kuruluşun, ortaya çıkan zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkabilmek için ulusların güncel bilgilerle donatılmasını sağlama konusundaki kararlılığının altını çiziyor.
Aynı gün DSÖ, COVID-19 ile ilgili kapsamlı bir kalıcı tavsiye listesi yayınladı. Bu tavsiye belgesinin merkezinde, dünya çapındaki ülkelere, COVID ile ilgili tüm verileri ısrarla raporlamaları yönünde yapılan acil bir çağrı yer alıyordu. Buna ölüm oranları, hastalık istatistikleri ve aşılama ilerlemesi gibi ayrıntılar dahildir. Bu ayrıntılara yapılan vurgu, özellikle yeni varyantlar ortaya çıktıkça virüsün yayılmasını engellemek için ortak bir küresel çabanın öneminin altını çiziyor.
Şeffaf veri paylaşımıyla desteklenen işbirlikçi ruh, ülkelerin bu öngörülemeyen viral gelişmelerle ilişkili riskleri hazırlayabilmesini, uyarlayabilmesini ve azaltabilmesini sağlar. Önceki modellere benzer şekilde EG.5 versiyonunun ortaya çıkışı, küresel işbirliğinin öneminin altını çiziyor. Hızlı tanımlama, izleme ve yayılmasının engellenmesi çok önemlidir. Mutasyona uğradığı bilinen virüslerle birlikte yeni türlerin ortaya çıkması şaşırtıcı değil, ancak küresel topluluğun proaktif tepkisi, yönetilebilir bir durum ile tam anlamıyla bir kriz arasındaki farkı belirleyebilir.