Çin Salı günü Kanada’dan yapılan kanola ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlatacağını duyurdu. Bu hareket, Kanada’nın Çin elektrikli araçlarına (EV) önemli tarifeler koymasının hemen ardından geldi ve bu da Çin’deki yerel kolza yağı vadeli işlemlerinde keskin bir artışa yol açtı. Geçtiğimiz hafta Kanada, Çin elektrikli araçlarının ithalatına %100 tarife ve Çin’den gelen çelik ve alüminyuma %25 tarife uygulayarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’ni takip etti .
Bu, Çin’in Kanada’nın eylemlerini sert bir şekilde kınamasıyla iki ülke arasındaki ticaret gerginliğini tırmandırdı. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan bir sözcü , önlemleri ayrımcı ve tek taraflı olarak nitelendirerek güçlü bir muhalefet ifade etti. Buna karşılık, Çin yalnızca kanolayı değil, aynı zamanda belirli Kanada kimyasal ürünlerini de araştırmayı planlıyor. Kanada tarımı üzerindeki potansiyel etki önemlidir, çünkü Kanada’nın kanola üretiminin yarısından fazlası Çin’e ihraç edilmektedir. Kolza olarak da bilinen kanola, yemeklik yağda ve yenilenebilir yakıtlar da dahil olmak üzere çeşitli diğer ürünlerde kullanılır.
Duyurunun ardından, Çin’in kolza tohumu küspesi vadeli işlemleri Zhengzhou Emtia Borsası’nda %6 artarak metrik ton başına 2.375 yuan (333,56 $) ile bir aylık zirveye ulaştı. Ancak, ICE’nin Kanada’ya Kasım teslimatı için kanola sözleşmesi günlük 45 $ sınırı veya %7 düşerek metrik ton başına 569,7 $’a geriledi. Çin Ticaret Bakanlığı, 2023’te yıllık bazda %170 artarak 3,47 milyar $’a ulaşan Çin’e yapılan Kanada kanola ihracatında önemli bir artış olduğunu belirtti.
Bakanlık, ihracattaki bu artışın düşen fiyatlarla birleşince Çin’in yerel kolza tohumu endüstrisinde önemli kayıplara yol açtığını iddia ediyor. Çin’in yerel kolza tohumu küspesi fiyatları bu yıl zaten %22 düştü, bu düşüş bol miktarda yağ tohumu arzı ve artan yerel üretimle daha da kötüleşti. Analistler, Kanada ile anlaşmazlık tırmanırsa Çin’in alternatif kanola tedarikleri için Avustralya ve Ukrayna’ya yönelebileceğini öne sürüyor.
Pekin’deki Kanada elçiliği henüz Çin’in son eylemlerine yanıt vermedi. Bu arada, Çin hükümeti Dünya Ticaret Örgütü’nün anlaşmazlık çözüm mekanizması aracılığıyla çözüm arayabileceğini belirtti. Çin daha önce ticaret anlaşmazlıklarında Kanada kanolasını hedef almış, özellikle 2019’da iki büyük Kanada kanola ihracatçısını askıya almıştı. Bu kısıtlamalar üç yıl sonra kaldırılmış olsa da, mevcut durum Çin’i özellikle kanola üretiminin şu anda güçlü olduğu Avustralya olmak üzere diğer kaynakları araştırmaya sevk edebilir.